Uz saturu ↓

UWC Vēsture un dibināšanas Idejas

Nemierīgajā 21. gadsimtā UWC nolūki un mērķi ir tikpat svarīgi, kā tie bija 1962. gadā - varbūt pat vēl jo svarīgāki.

UWC kustība aizsākās 1962. gadā, kad Atlantic College Apvienotajā Karalistē Velsas dienvidos uzņēma pirmos skolēnus. Aukstais karš bija pašā pilnbriedā un kustības mērķis bija apvienot un iedvesmot dažādu tautību jauniešus ar izglītības, kuras pamatā ir kopīga mācīšanās, sadarbība un izpratne, palīdzību veicināt mieru pasaulē.

UWC izglītības koncepcija balstījās Vācijas pedagoga Kurta Hāna (Kurt Hahn), viena no UWC kustības dibinātājiem, idejās. Hāns uzskatīja, ka skolai ir jābūt vietai, kas sagatavo ne vien universitātei, bet arī dzīvei kopumā, un, ka izglītībai ir jāpalīdz jauniešiem attīstīt noturību un spēju pārdzīvot gan panākumus, gan neveiksmes.

UWC kustības dibināšana 1962. gadā bija brīdis, kad Hāna idejas par izglītību pārvērtās realitātē. Hāns izglītības jomā bija pionieris, citas viņa iniciatīvas ir Salem School Vācijā un Outward Bound. 1958. gadā, apmeklējot NATO Staff College konferenci, viņu iedvesmoja novērotā sadarbība starp bijušajiem pretiniekiem Otrajā pasaules karā. Viņš ticēja, ka iespēja kopā izglītot jauniešus no visas pasaules nākotnē mums ļautu izvairīties no konfliktiem. Tieši šī pārliecība par izglītības spēju mainīt pasauli ir UWC kustības pamatā, tās uzdevums ir padarīt izglītību par spēku, kas apvieno cilvēkus, valstis un kultūras mieram un ilgtspējīgai nākotnei. 

Tādējādi jau kopš pašiem aizsākumiem UWC nodrošina skolēniem izaicinājumiem bagātu un transformējošu izglītības pieredzi, mudinot viņus kļūt par pozitīvu pārmaiņu aģentiem un tiekties uz mierpilnu un ilgtspējīgu nākotni.

May 2016

No news stories have been added to this category yet.

UWC gadiem ejot

UWC šodien

18


 UWC skolas un koledžas

150


nacionālās komitejas pa visu pasauli

60,000


UWC skolu, koledžu un īso kursu absolventi no vairāk nekā 180 valstīm