Uz saturu ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburga, Vācija 

200 skolēni
no 16 līdz 19 gadiem

Dibināta

2014

3 March 2017

UWC Robert Bosch College ir UWC Vācijas fonda (Deutsche Stiftung UWC) un Roberta Boša fonda (Robert Bosch Stiftung) kopīgi īstenots projekts. Atrodoties Vācijas "zaļajā pilsētā" Freiburgā, koledžā īpašu uzmanību pievērš ilgtspējībai, un tas atspoguļojas gan skolas akadēmiskajā programmā, gan skolēnu dzīvēs un ēku arhitektūrā. Netālu esošais Švarcvaldes Nacionālais Parks nodrošina daudzveidīgu aktivitāšu klāstu brīvā dabā. Koledžas galvenais mērķis ir apzināta daudzveidības veicināšana. Tādēļ 70% koledžas skolēnu saņem pilnas stipendijas, kas ir iespējams pateicoties valsts, Robert Bosch Stiftung, B.Braun Melsungen AG, kā arī daudzu citu fondu un privātpersonu finansējumam.

Trīs īpašas iezīmes

  • Apzināta daudzveidība - vairāk nekā 90 tautību pārstāvji, kas runā vairāk nekā 60 valodās un pārstāv visas pasaules plašāk izplatītās reliģijas.
  • Ilgtspējība - koledžas ilgtspējīgās izglītības pamatā ir sadarbība ar pilsētas iestādēm un koledžas skolēnu un darbinieku pieredze.
  • Universitātes pilsēta Freiburga - atrodoties tuvu Freiburgai, skolēni var izmantot pilsētas piedāvātās kultūras dzīves iespējas, kā arī iesaistīties dažādos sabiedrības projektos gan radošo aktivitāšu, sporta nodarbību un sabiedriska labuma darba (Creativity Action Service -CAS) programmas ietvaros, gan arī ārpus tās.
Klasē
 

UWC Robert Bosch College piedāvā International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) mācību programmu. Ņemot vērā koledžas fokusu uz ilgtspējību, dabas zinātnes un matemātika ieņem centrālo jomu IB mācībās. Papildus tradicionālajiem mācību priekšmetiem, koledža piedāvā apgūt arābu valodu, pasaules mākslu un kultūras, politiskās idejas, Āzijas un Okeānijas vēsturi. RBC klases parasti ir mazas, parasti tie ir 10-12 skolēni katrā klasē.

Ārpus klases 

Radošās un fiziskās aktivitātes aptver plašu jauniešu vadītu pasākumu klāstu, sākot no blogošanas, improvizēšanas ar a capella grupu, uzstāšanās pilsētas rīkotos pasākumos ar RBC stīgu ansambli, debatēm vai starptautisku vegānu ēdienu gatavošanas, līdz sporta vai Bolivudas dejām, futbolam, klintīs kāpšanai, jogai vai taekwando.

Koledža sadarbojas ar 26 iestādēm un organizācijām Freiburgas pilsētā, tajā skaitā skolām, bērnudārziem, bēgļu nometnēm, sociālajiem dienestiem, aprūpes centriem un ekoloģiskām organizācijām. Reizi nedēļā mācību vietā skolēni piedalās kādā no šiem projektiem.

Divas reizes gadā projektu nedēļas laikā skolēni piedalās izglītojošos projektos, kas var būt saistīti gan ar sabiedriski noderīgu darbu, gan ar sporta vai radošajām aktivitātēm.

Četras dienas gadā koledža pārtrauc mācības un to vietā organizē Īpašas fokusa dienas, kurās tiek iesaistīta visa koledžas kopiena. Šīs dienas sastāv no prezentācijām, semināriem un diskusijām par kādu konkrētu tēmu, piemēram, starp-reliģiju dialogu, demokrātiju, taisnīgumu un netaisnību, vai ilgtspējību.

Globālie Jautājumi ir mācību programmā integrēta papildu nodarbība, kuras mērķis ir risināt mūsdienās svarīgus jautājumus. Šajās nodarbībās jaunieši diskutē par politiku, reliģiju, ekonomiku, sociālajiem pētījumiem vai kultūras tendencēm, bieži vien tiek piesaistīti pazīstami lektori.

Visbeidzot, koledža darbojas kā kopiena: katrs skolēns tiek mudināts izvēlēties viņu interesējošu jomu un veicināt tās uzturēšanu, piemēram, palīdzot darbā bibliotēkā, dārzā vai komunikāciju birojā. Atrast veidu, kā būt noderīgam, un sniegt svarīgu ieguldījumu savai kopienai ir vēl viens no veidiem kā iesaistīties sabiedrībā. 

Skolas teritorija un telpas  

UWC Robert Bosch College iekārtota vecā klosterī, kuru atjaunoja un daļēji pārbūvēja Robert Bosch fonds. Klases telpas, bibliotēka, mākslas un sporta telpas, tāpat kā laboratorijas atrodas vēsturiskā 1850. gadā celtā ēkā. Tās augšējā stāvā ir darbinieku un mācību telpas, biroju telpas un klusuma telpa, kurā notiek jogas un meditācijas nodarbības, un, kur skolēni var lūgties arī vienatnē.

Klostera ēku ieskauj augļu dārzi, pļavas un vēsturisks klostera dārzs, par ko rūpējas skolēni un skolas darbinieki. Dārzu izveidoja klostera mūki 1340. gadā, un tas ir saglabājies līdz pat mūsdienām. Dārzs ir svarīga RBC ilgtspējības misijas sastāvdaļa un tiek dēvēts par koledžas "zaļo klasi".

Aiz vecā klostera, jaunceltnē, atrodas ēdnīca un aula. Ēdnīcu vada NVO ar nosaukumu "Dreisamwerke", kas darbojas balstoties uz iekļaujošas pieejas principiem un nodrošina darbavietas personām ar invaliditāti. Izmantojot rotācijas principu, tiek nodrošināts, ka ar virtuves darbiem ēdnīcā palīdz ikviens skolēns. 

Skolēnu ciemats atrodas pretī klostera ēkai un ir apzināti veidots, lai radītu spēcīgu kontrastu ar vēsturisko celtni. 8 skolēnu mājas un 4 darbinieku mājas kubu formā veido "ciematu". Katrai mājai paveras skatu uz ko citu, tādējādi atspoguļojot daudzveidību arī telpās: vienā mājā dzīvo 24 jaunieši, 4 cilvēki vienā istabiņā. Trīsstāvu skolēnu mājās ir arī dzīvojamā telpa ar kopēju virtuvi un divi dzīvojamie stāvi, katrā ir vannas istaba. Visas ēkas ir dabai draudzīgas un ir būvētas atbilstoši Freiburgas augstajiem energoefektivitātes standartiem.

Atrašanās vieta  

UWC Robert Bosch College atrodas Freiburgā, Vācijā, netālu no Švarcvaldes, 30 minūšu braucienā no Francijas un Šveices robežas. 

Pieteikšanās 

Kandidāti var pieteikties caur savu Nacionālo komiteju. Kopš dibināšanas 2014. gadā koledža piedāvā arī divas papildus stipendijas skolēniem ar bēgļu statusu

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kontakti


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Koledžas
visā pasaulē